Maksutelevision ja tv-tekniikan sanasto

Cable Ready
Tämä merkintä laitteessa kertoo että se toimii varmasti kaikissa Suomen kaapelitelevisioverkoissa. Laitteella voi katso normaalitarkkuuksisia lähetyksiä.

Cable Ready HD
Tämä merkintä laitteessa kertoo että se toimii varmasti kaikissa Suomen kaapelitelevisioverkoissa ja sillä pystyy normaalilähetysten lisäksi vastaanottamaan myös HD eli teräväpiirtolähetyksiä.

Conax-salaus
Conax-salausta käytetään kun lähetettävä kanava halutaan suojata julkiselta katsomiselta. Suomessa tätä järjestelmää käyttävät kaikki maksu tv kanavat. Salaus puretaan asettamalla palveluntarjoama salauksenpurkukortti digiboksin tai television Conax-korttipaikkaan. Tämän jälkeen tilattuja kanavia voi katsoa kyseisellä laitteella.

DVB (Digital Video Broadcasting)
Lyhenteellä viitataan digitaaliseen videokuvan lähetysjärjestelmään

DVB-T (Terrestrial)
Tämä tarkoittaa maanpäällisen verkon digitelevisiolähetyksiä, toisinsanoen antenniverkon lähetyksiä. Jos asut antennitaloudessa niin tarkista että hankkimistasi laitteista löytyy tämä merkintä.

DVB-C (Cable)
Kaapeliverkon digitaalitelevisiolähetys. Jos asut kaapelitaloudessa niin tarkista että hankkimistasi laitteista löytyy tämä merkintä.

DVB-S (Satellite)
Tämä tarkoittaa satelliitin välityksellä lähetettävää digitelevisiota joka vastaanotetaan lautasantennilla.

EPG (Electronic Program Guide)
Elektroninen ohjelmaopas. TV-ruudulla esitettävä ohjelmaopas näyttää erilaiselta eri valmistajien laitteissa mutta yleensä siitä näkee parhaillaan näytettävät ja tulevat ohjelmat esittelyineen noin viikoksi eteenpäin. Oppaan kautta on myös mahdollista ajastaa nauhoituksia jos sinulla on tallentava digiboksi.

Full HD
Televisiot joista löytyy Full HD -merkintä ovat valmiita näyttämään teräväpiirtokuvaa korkeimmalla mahdollisella resoluutiolla (tarkkuudella). Full HD-resoluutio on 1920 x 1080 kuvapistettä (1080p). Eli 1920 kuvapistettä vaakatasossa ja 1080 kuvapistettä pystysuunnassa. Kuva on siis moninkertaisesti tarkempi kuin SD-lähetyksissä. Jos resoluutio on jotain SD- ja HD-tarkkuuksien välimaastosta niin kyseessä ei ole aito HD-laite vaan ns. HD-ready laite.

HD (High Definition)
HD eli korkeatarkkuus on termi jolla viitataan tavallista digitelevisiolähetystä huomattavasti tarkempaan kuvaan.

HD Ready
Näyttölaite jossa on tämä merkintä pystyy näyttämään teräväpiirtolähetyksiä mutta ei täydellä resoluutiolla. HD-Ready näytön resoluutio on yleensä 1280 × 720 kuvapistettä (720p). Neuvoisin välttämään näitä sillä hintaero täysiverisiin Full HD näyttölaitteisiin on nykyään olematon.

HDMI (High Definition Multimedia Interface)
HDMI-kaapeliliitännän kautta voidaan johtaa teräväpiirtokuvaa ja -ääntä häiriöttä. Jos aiot katsoa HD-lähetyksiä niin varmista että digiboksissa ja televisiossa on tämä liitäntä ja käytä sitä vaikka muitakin kytkentätapoja olisi. HDMI tarjoaa aina parhaan kuvanlaadun.

IPTV
IPTV eli laajakaistatelevisio tai IP-televisio on internet-protokollan käyttöön perustuva teknologia niin televisio-ohjelman jakelussa kuin paluukanavassakin. Voidaan myös joskus käyttää lyhennettä DVB-IPTV.

Kanavapaketti
Operaattorin kasaama valmis lajitelma erilaisia maksukanavia. Tilaamalla kanavapaketin saat siis useamman kanavan yhdellä kuukausimaksulla. Paketit voivat olla kaikkia aiheita käsitteleviä yleispaketteja tai kokoelmia pienempää aihealuetta käsitteleviä kanavia. Suosituimpia erikoiskanavapaketteja ovat urheilu ja elokuvat. Huom. Ei pidä sekoittaa kanavanippuihin jolla tarkoitetaan digitelevisiolähetysten radiotaajuuksien mukaan jaoteltuja kanavaryhmiä.

Kortinlukija (ts. CA-moduuli)
Jos televisiossasi tai digiboksissasi ei ole sisäänrakennettuna kortinlukijaa tai sinulla on useampia operaattorien salauksenpurkukortteja niin voit hankkia erikseen myytävän, ulkoisen kortinlukijan eli Conax-moduulin. Moduulin avulla siis puretaan maksukanavien salaus.

Linkitysnumero (ts. Sirun tunniste, Pairing ID tai Chip ID)
Sarjanumeroa muistuttava numerosarja (11 numeroa) joka on merkitty kaikkiin Cable Ready HD digibokseihin. Numeron avulla linkitetään itse laite ja operaattorin salauksenpurkukortti.

Ohjelmakortti
Ohjelmakortti tai salauksenpurkukortti on noin luottokortin kokoinen sirukortti. Digiboksin tai television kortinlukijaan liitetty kortti purkaa kanavien salauksen ja näin mahdollistaa niiden katsomisen. Kaapelioperaattori voi kutsua korttia myös kaapelikortiksi.

SD (Standard Definition)
Standard Definition tarkoittaa perustarkkuutta (resoluutiota) jolla esimerkiksi tavallisia digitelevisio-ohjelmia lähetetään. SD resoluutio on yleensä 720 x 576. Eli 720 kuvapistettä vaakatasossa ja 576 kuvapistettä pystysuunnassa. Tässä ei ole periaatteessa mitään vikaa mutta uudempi HD eli High Definition resoluutio (1920 x 1080) tarjoaa moninkertaisesti tarkemman kuvan.